Gezegden lijst

De kat bij de melk (het spek, de kaas) zetten. Een nieuwsgierig persoon. Altijd op hetzelfde aambeeld slaan. Steeds weer op hetzelfde onderwerp terugkomen. Met iemand in aanvaring komen.

Sommige zijn leenvertalingen, zoals: Het groene licht geven en Het gras bij de buurman is altijd groener uit het Engels. Het is de toon die de muziek maakt is een al veel oudere letterlijke vertaling uit het Frans. Dit is een lijst van uitdrukkingen en gezegden ontleend aan de Bijbel die ingang hebben gevonden in het algemeen Nederlands taalgebruik. In beginsel is voor deze lijst gebruikgemaakt van de NBG51-vertaling, omdat die enerzijds vrij goed overeenkomt met de betreffende zegswijzen en anderzijds niet al te ouderwets . Aan de touwtjes trekken. Er zijn geen spreekwoorden gevonden die ` lijst ` bevatten.


Aap wat heb je mooie jongen.

Sarcastische opmerking over iemand die wat al te trots is op iets. Nu komt de aap uit de mouw. Nu blijkt wat werkelijk de bedoeling was.


In de aap gelogeerd zijn: In een . Er valt iets te verdonkeremanen: Halen zonder betalen. Op de vingers kijken: (Op een vervelende manier) scherp toezien hoe iemand iets doet, zodat elke fout direct opgemerkt wordt. Voor de deur staan de grote rondes te beginnen met de Giro. Onze wielercommentatoren bedienen zich vaak van de meest prachtige uitdrukkingen en gezegden. verzamelde de meesten in onderstaande lijst. De bak (de balie) was, aan boord van zeeschepen, de plaats waar het scheepsvolk zijn eten opgeschept kreeg.


Aangezien er veel scheepsvolk aan boord was, was het altijd dringen om aan de bak te kunnen komen. Op deze pagina staan links naar sites waar je lange lijsten met spreekwoorden kunt vinden. Spreekwoorden uit de middeleeuwen Op de pagina van Literatuur Geschiedenis vind je bijvoorbeeld een lange lijst met middeleeuwse spreekwoorden. Wanneer je op een spreekwoord klikt, verschijnt er een afbeelding van dat . Hoofdstukken: Tantaluskwelling, Komkommertij Gezegde , Lijst van uitdrukkingen en gezegden K-O, Lijst van uitdrukkingen en gezegden A-E, Tussentaal, Heksenjacht, Lijst van uitdrukkingen en gezegden P-U, Lijst van uitdrukkingen en gezegden uit het sportcommentaar, Lijst van .

De Nederlandse taal kent een groot aantal spreekwoorden, uitdrukkingen en gezegden. In tegenstelling tot een gezegde wordt steeds dezelfde tekst gebruikt. Net zoals het Nederlands, kent het Engels ook spreekwoorden en gezegden.


Sommigen zijn letterlijk te vertalen, anderen moeten geheel anders vertaald worden en dan is er ook nog een deel waarvoor geen vertaling is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hetal carrousel demonteren

Siematic keuken lade eruit halen

Plintklem ikea