Henricus popta

Deze informatie is onderdeel van Stamboom Jellema van Jan . Henricus Popta de nieuwe eigenaar van de state. Ook hij zal de nodige veranderingen hebben aangebracht. In de 18e eeuw werden de kruiskozijnen vervangen door schuiframen met een kleine ruitverdeling.


Tjebbe Jacobs Popta en Walcke Hendrix Hanenburg, promoveerde te Franeker Sept. Het Poptaslot is een bijzondere state in Friesland.

Hylkje de Jong, Jan Faber, Hardcover, bol. De Poptakamers aan de Nieuwestad. Het hieronder weergegeven artikel is gepubliceerd in Dr. De publicatie is uitgebracht ter gelegenheid van de 300ste sterfdag van Dr.


Als stadsarchivaris Wopke Eekhoff . Original language, Dutch. Title of host publication, Dr. Research output: Scientific - peer-review › Article.

Bij het kasteel hoorden een schuur, een slotboerderij, singels, bomen en pachtgronden. Hij bezat diverse huizen in Leeuwarden. Zijn nieuwe bezit in Marsum gebruikte hij als zomerverblijf. Heringastate, vaak genoemd het Poptaslot, is een adellijke state uit begin 16e eeuw.


Het huis is bewoond door de adellijke families Heringa en Eysinga, deze waren gerelateerd aan elkaar. Popta heeft op voorbeeldige wijze over zijn graf heen geregeerd. Hij stichtte Vrouwengasthuis en verzekerde met zijn erfstelling tevens het behoud van de state tot op de dag van vandaag. Ook het voorname Poptagestoelte in de kerk van Leeuwarden maakt deel uit van zijn erfenis.


Zoals zijn testament plechtig . Via de poort betreedt men het voorplein, dat door de state en de boerderij is ingesloten. De state heeft twee torens met ui-vormige bekroning. Ook op deze lijst springt de Tweebaksmarkt er uit als de woongracht voor de raadsheren.


In het laatste werd de zaal ondergebracht. Huizen waarin pestlijders overleden waren moesten een tijdlang leeg blijven staan en vervoer of vernietiging van goederen uit die huizen was gereglementeerd. Binnen de stad moest alles zoveel mogelijk schoon. Plaats geboorte: Leeuwarden. Published in, Pro Memorie, Vol.


Hij gebruikte Heringastate als zijn zomerhuis, maar veranderde maar weinig aan de state.

Popta had in zijn jeugd meegemaakt wat armoede kon betekenen, Daarom stichtte hij kort voor zijn dood naast . Bejaarde bewoonsters van het Hendricus Popta Gasthuis moeten volgens traditie eenmaal per jaar de meubels uit het huis van Hendricus Popta boenen en opwrijven bij wijze van betaling van huur. Lezing van Yme Kuiper over dr. Activiteit in het kader van de manifestatie over Leeuwarden in de Gouden Eeuw. Aansluitend gelegenheid tot bezichtiging .

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hetal carrousel demonteren

Siematic keuken lade eruit halen

Plintklem ikea