Compost maken in een emmer

Zelfs op jouw balkon of dakterras kun je je eigen compost maken. Het normale composteren gaat goed als . Groenteplantjes hebben eten nodig, en daarom moeten we compost maken. En dat maken we weer van onze eigen etensresten.


Daarvoor gebruiken we de Bokashi-wormen-compostvatmethode (bedacht door MiniTuinder 1). Dit zijn onze twee Bokashi- keukenemmers.

Hier stoppen we al ons organisch . Hierover binnenkort meer. Wij hebben er trouwens voor gekozen om zelf emmers te maken. Ook gaan wij in een ton de bokashi weer tot aarde maken.


Praat mee over composteren en bokashi op ons forum. Stel je vragen, deel je tips en ideeën! Ik was meteen nieuwsgierig en leerde zelf hoe ik mijn eigen compostbak kon maken.


Voordat je een eigen wormenbak gaat maken , bedenk eerst waar je deze het beste kunt zetten.

Bij gebruik van (mayonaise) emmers , kun je de onderste emmer lager maken door een hier een rand af te snijden. Inderdaa in tegenstelling tot wat velen denken vind je zelden of nooit gewone dauwwormen in jouw composthoop. Krans maken met wijnkurken - deurkrans maken met kurken - creatief kransen maken met kurk als.


Sinds een paar maanden hebben we bokashi emmers in huis. Omdat wij best wel heel veel groente en fruit eten en wij hier op de flat geen biobak hebben moest al het bioafval in de normale vuilnisbak. En dat stoorde mij eigenlijk best wel om dat nuttige groenafval zo maar weg te gooien.


En daarnaast gaat het behoorlijk . Wist je dat je gebruikte koffiepads een prima basis vormen voor je eigen composthoop ? Koffieprut zorgt voor de. Compost maken gaat eenvoudiger dan je misschien zou denken. Voor composteren op je eigen balkon kun je het beste een fikse emmer met deksel gebruiken. Voor een tuin is de grond de basis hoe beter je de basis voor elkaar hebt hoe beter de tuin zal groeien en bloeien.


Compost helpt hierbij het zorgt voor een betere structuur en is goed voor het bodemleven tevens geeft het de planten voeding. Deze pin is ontdekt door ineke den dulk. Ontdek (en bewaar!) je eigen pins op Pinterest. Pinned says, If you finely chop citrus rinds and sprinkle them on the mulch in your garden, they keep neighborhood cats, dogs and other critters away from your veggies.


Een wormenemmer is een makkelijke manier om groente, fruit en tuinafval thuis te verwerken tot hoogwaardige compost.

Daarom maken we veel luchtgaatjes in de rand van de emmer. Het grote voordeel van wormencompost is dat men hem zowel binnen- als buitenshuis kan maken. De binnenemmer hoeft niet per se afgedekt te worden, maar het is verstandig om een ietwat vochtig krantje op de compost te leggen. Nadelen van bokashi : - de grijze emmer met oranje deksel is niet erg esthetisch in je keuken.


Je kunt een wormenbak echter ook zelf maken. Dat compost maken voor je eigen moestuin een fantastische idee is hoef ik jullie als moestuin liefhebbers niet uit te leggen. Maar het proces van compost maken is zo omslachtig en duurt zo lang.


Ik was dan ook erg nieuwsgierig naar de Bokashi keukenemmer. Of nou, eigenlijk naar het fermenteer proces . Een plastiek schopje is ook goed om te hebben om deze bodem fabriek te kunnen maken. Zet een paar lepels van duidelijke oude tuingrond in de bodem van de doos. Tip in een emmer wat gefermenteerd Bokashi voedsel uit uw keuken. Voeg een beetje meer bodem en meng en roer een beetje, zodat . Fermenteren in plaats van kompost maken ! Je kan zelf GFT-Bokashi maken van kleingemaakt keukenafval en iedere andere soort plantenresten.


Gaat de schimmelvorming echter gepaard met een onaangename geur, dan breng je beter de inhoud van de Bokashi- emmer naar de composthoop en begin je opnieuw. Als het goed lukt, dan schaf ik pas een andere ton aan. Vooralsnog wil ik weten of het goed werkt en geen overlast geeft voor medebewoners en mezelf. Een bokashi- emmer is een uit Japan afkomstige, relatief nieuwe manier van compost maken.


Elke dag doe je je fijngesneden gft in de emmer en strooi je er een laag bokashi-starter over. Deze bevat micro-organismen (EM genoem wat staat voor Effectieve Micro-organismen), die een fermentatieproces op gang brengen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hetal carrousel demonteren

Siematic keuken lade eruit halen

Plintklem ikea