Hoe een schaar vasthouden

Knippen is een dagelijkse handeling, zeker in een kleuterklas waar veel geknutseld wordt. Het is een wezenlijk onderdeel van de ontwikkeling van de fijne motoriek. Regelmatig raden we ouders aan ook voor thuis een schaar te kopen, zodat kinderen (beter) leren knippen.


Maar wat kun je nog meer doen als blijkt dat een . Je peuter leren knippen kan vanaf een jaar of twee.

Het is belangrijk om je kin voordat hij gaat knippen, te laten experimenteren. Wij geven je handige tips om je peuter kennis te laten maken met de schaar. Het kind moet zijn twee handen gelijktijdig coördineren, die twee heel verschillende vaardigheden moeten uitvoeren om de schaar effectief te kunnen bedienen.


Voor het knippen van bijvoorbeeld een rechte lijn, moet het kind de schaar op de juiste wijze vasthouden in zijn dominante hand. Een hulpmiddel om kinderen te leren hoe ze een schaar correct vasthouden. Plak een oogje op de bovenkant van de schaar.


Als het oog hen aankijkt ( bovenaan is), houden ze de schaar goed vast.

Schaar open en dicht doen zonder materiaal. Materiaal: Een schaar voor de leraar en een schaar met stompe punt voor het kind. Geef het kind een schaar die gemakkelijk open en dicht gaat.


Opdracht en aanwijzingen: Ga bij het kind zitten en laat zien hoe je een schaar kunt vasthouden : duim in het ene gat en een of meer. Kan je de kam tussen je duim en . Als je knipt moet je altijd je twee handen. Sommige kinderen zijn snel en kunnen al als peuter met een schaar overweg. Vaak gebruiken kinderen van vier nog een prikpen om iets uit te knippen, omdat zij nog niet netjes kunnen knippen.


Maar oefening baart kunst, dus hoe vaker je . Hoe leer ik mijn kind knippen? Vanaf twee jaar kan een kind beginnen experimenteren met een schaar. Tot drie jaar laat je ze best nog knippen onder toezicht om ongelukjes te vermijden.


Er zijn nogal wat schaartjes voorhanden. Ideaal is een schaar met een kleine én grote opening. Hoe houd ik de schaar vast bij de palm-palm-methode?


Pak de schaar vast zoals je hem ook vast hebt bij het knippen.

Denk er hierbij aan dat je je pink op de pinksteun legt. Vanaf een jaar of leren kinderen een kinderschaartje vasthouden en geleidelijk , met hulp, een beetje knippen. Laat zien hoe materialen gebruikt kunnen worden. Kapper Hanni Hanna is het levende bewijs: knippen kun je zelf leren. Hanni is zelfs zo goed dat hij zijn schaar misschien wel in de lokken van David Beckham mag zetten.


Kleur daarbij zoveel mogelijk één richting uit. Zeg ook dat je binnen de lijntjes probeert te kleuren. Ga naast elkaar zitten en laat zien hoe je een schaar vasthoudt : De duim in het ene gat (bovenste) en één of meer vingers in het andere gat. Het niveau van de uitvoering ( hoe handig wordt de taak uitgevoerd?) is vooral gekoppeld aan ervaring en oefening, meer dan aan de leeftijd.


Een voorbeeld: een linkshandige kleuter wil leren knippen en gaat aan de slag met een rechtshandige schaar , omdat er thuis en op school geen linkshandige scharen zijn. Hoe oefen je de fijne motoriek en het knippen? Laat ook eens een rol klei knippen met een plastic schaar , of laat rietjes in kleine stukjes knippen en rijg er een.


Als volwassen die geen beperking heeft op motorisch gebied kan je je haast niet inbeelden hoe lastig het is om dat wel te hebben. Als de juf het papier vasthoudt dan lukte het soms maar de frustratie van het niet lukken was groter dan het doorzettingsvermogen. Bevinden de ogen zich niet in deze posities en glijden je vingers verder, dan oefen je onnodige druk uit op de bladen omdat je de schaar te krampachtig vasthoudt. De bladen worden zo veel sneller bot.


Vooral voor leerlingen zijn goed passende scharen belangrijk, omdat je door het aanwennen van slechte gewoontes je . Het kan aan mij liggen maar ik denk nog steeds: volg een opleiding. Dan leer je dat allemaal en je leert hoe je moet knippen. Je leert ook hoe je goed een schaar moet vasthouden en je kunt ook nog eens meer leren over scharen , types, merken en de voor- en nadelen ervan. Uiteindelijk lijkt me dat nog .

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hetal carrousel demonteren

Siematic keuken lade eruit halen

Plintklem ikea