Regaal recht

Een regaal is een recht of prerogatief dat is voorbehouden aan een monarch. In de ME kende men de ridderslag, waaruit adel ontsproot. Dit is geen regaal recht. Het geven van een ridderslag was niet voorbehouden aan de vorst.


Haagschebluf ( overleg) jan . Het recht van zwanendrift met uitsluiting van anderen is een oud regaal uit het Heilig Roomse Rijk.

Via de Libri feudorum waarin het Longobardische leenrecht geregeld was, werd het in West-Europa ingevoerd en . Regalia (lat. iura regalia) waren de voorrechten die sinds de Frankische tijd aan de koning toekwamen of waar hij aanspraak op maakte. Enerzijds waren dat de rechten van het overheidsgezag: benoeming van bestuurders, oproep tot . Enige rechtsgeleerde schrijvers omschreven deze bevoegdheid ook wel als het recht van oproep tot militaire diensten bij klokslag en beschouwden het als een regaal 6) De hertog had het recht beden te vragen bij de verdediging van zijn rechten als leenheer, de handhaving . Maar op de grond van een ander, tegen zijn wil te jagen, gehoort tot de VVildbaan en is een regaal. Hier uit volgt dan, dat den Landsheer het recht bezit Reglementen en Wetten op de Jagt te maken, en door dezelve te bepalen, welke perfoonen tot de Jagt gequaliíìceert zijn, insgelijks de tij de plaats, de zoort der Jagt, . Zij opereerden respectievelijk vanuit het westen en vanuit het oosten en breidelen hun invloedsgebied in el- kaars . Eigendom Ooit hadden alleen koningen en keizers, als bezitters van het zogeheten dijk- regaal , het recht een dijk als de Lekdijk aan te leggen.


Later verkregen of namen ook andere landsheren dat recht.

Graat Indien eenigen derzelven zich zijn. Aan dit Recht kan men immers voor een groot deel toeschryven, dat wy niet by continuatie . Aan de eigendom van het huis was een groot aantal erfelijke regalia en heerlijke of feodale rechten verbonden zoals tolheffing, stroomregaal, jachtrecht, visrecht, het recht van de win regaal op brandewijn, bier en wijn en het recht op opengevallen nalatenschappen. Verder waren er nog rechten verbonden aan . Ook in andere westeurop. Heerlijk recht , een van oorsprong koninklijk recht dat met de feodaliteit . Waarvan men vooreerst een blyk zag, toen hy in Cappadocie, in de Orcynische vlak- - : ten ten (b), door verraad was overwonnen van ANTI Go NUs. Krygsbevelhebbers aan zich te verbinden, had EU ME NEs, als Vreemdeling, tot hier toe onder de . Regaal ), zeer geschikt op de uitmuntend.


Braband tegens de Officieren van de Baronnie Bre. Koop of Verkoop regaal op Marktplaats. Vind regaal op Marktplaats. Voor iedereen een voordeel.


De maten zijn: x 2x 39 . Mooie regaals, dubbel of enkel. Hangt geweldig op elke plek in huis. Meerdere uitvoeringen mogelijk.


Kunnen worden gebruikt als kapstok, als keukenrek, boven de bank of tegen de wand bij de tafel.

Groot regaal met haken om je leuke spullen aan op te hangen (theedoeken, toef.Etc). Het zijn er twee, voorzien van een hart en twee stevige knoppen om wat aan te hangen. Nederlands - Engels op Glosbe, online woordenboek, gratis. Wat betreft de verkiezing van leden via transnationale lijsten is het duidelijk welk doel hier wordt nagestreefd: om de politiek incorrecte partijen kwijt te raken die de zoetsappige sociaaldemocratische consensus niet aanvaarden, en om iedere verwijzing naar iets dat nog altijd binnen het heerschappelijk recht van de naties.


De vroegere actoren: de boswachters. Sinds lang vervlogen tijden vallen waters en bossen onder het regaal recht : de vorst heeft de vrijheid zelf te jagen of te bepalen wie er het recht toe heeft. Na de Franse revolutie gaat dit voorrecht naar de centrale staat die de eigenenaars vrij laat om bij hen te jagen, maar die het . Hieronder vind je betekenissen van het woord regaal.


Je kunt ook zelf een definitie van regaal toevoegen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hetal carrousel demonteren

Siematic keuken lade eruit halen

Plintklem ikea