Pijnlijke zitbotjes

Al heel snel bij het fietsen op de trekkingfiets krijgt hij last van pijnlijke zitbotjes. Hij had eerst het standaard kogazadel ,welke een ondiepe gleuf heeft in het midden. Van ellende hebben we op vakantie de gleuf maar opgevuld met verbandrolletjes, wat de pijn wel redelijk verlichtte.


Het blijft echter niet . In de winter wel een paar keer naar het station gegaan en na een half uur al een naar gevoel in mijn zitbotjes (vooral op de terugweg).

Mijn huid is niet pijnlijk. Verschillende letsels kunnen bilklachten veroorzaken. Zoals een peesontsteking van de hamstring, een geïrriteerde slijmbeurs of een overmatig geprikkelde zenuw. De Hartlijn: voor al uw vragen bij chronisch hartfalen.


Een korte beschrijving van de verschillende klachten: Pijn. Waarom doet uw achterwerk of bips pijn en wat kan eraan worden gedaan? Wie kan mij helpen, ik heb reeds plm een jaar last van konstante pijn bij het zitten aan de zitbotten, niets helpt, ben reeds bij diverse spec.

Zadelpijn is een veel voorkomende klacht bij fietsers. Maar wat is dat nu precies. Hier zijn de ISM fietszadels uitstekend geschikt voor!


Oorzaak 1: te weinig gewenning, oplossing: regelmatiger fietsen, minstens 1x per twee weken ( nog beter iedere week minimaal 1x ). Alternatief zachter zadel ( let op! alleen geschikt voor korte afstanden.) De zitbotjes kunnen op den duur aan de druk wennen, tegen die tijd verdwijnt ook een eventueel . Anderzijds moeten je zitbotjes en liezen daardoor meer druk verdragen. Ook daar kun je klachten krijgen door wrijving, maar zware druk op het schaambeen is beduidend nadeliger. Ook no-nose-zadels kunnen helpen. Die hebben niet de spitse neus van het klassieke zadel. Een voorbeeld is ISM, dat erg . Soms helpt een zadel met een uitsparing aan de achterkant.


Koop een minder bol zadel, harder zadel of een zadel met brede gleuf in het midden. Mensen met pijn in hun kruis na het fietsen zitten vaak op een zacht zadel. Hun zitbotjes zakken daar te ver in.


Hoe je op het zadel zit. Bij pijn aan je stuitje zit je vaak te ver naar achteren op het zadel.

Dit zou bij mij dus het . Als de zitbotjes niet goed ondersteund worden, zal je langs je zadel zakken. Onderstaande afbeelding laat een situatie zien waarbij de zitbotjes niet voldoende ondersteund worden . De klachten ontstaan wanneer de diepere bilspier een zenuw irriteert die vanuit de rug naar het been toe loopt. Als u last heeft van uw zitbotjes tijdens het fietsen, kunt u het beste op een zachter zadel fietsen. Als dit niet helpt kunt u ook uw stuur iets lager zetten (zodat u verder voorovergebogen zit), of zorgen voor een grotere afstand tussen zadel en stuur.


Hierdoor wordt de druk op de zitbotjes . Wanneer je niet op de zitbotjes zit ontstaat er zadelpijn rond de bilspleet en het stuitje. Vaak komt dit doordat het zadel te bol of te zacht is. Een harder en platter zadel verhelpt de pijn. Een zadel met een gleuf in het midden werkt ook.


Als je een te zacht zadel hebt, kun je naar verloop van tijd vanzelf problemen krijgen. Je zit tijdens het fietsen op je zitbotjes , . Klinkt goe maar de praktijk is toch weerbarstiger. Door de verlaagde neus viel bij mij de steun van het bekken weg en had het de neiging te kantelen. Ook de hoekige achterkant leidde tot pijnlijke drukpunten op de spieren. En juist die zitbotjes willen graag ondersteuning.


Heb je een breed bekken, dan is fietsen op een smal zadel een ware kwelling. De zitbotjes worden niet ondersteund en daardoor komt er veel te veel druk op je schaambeen. Fiets daar vooral niet te lang mee door, maar ga op zoek naar een ander zadel.


Met de popometer kan men de afstand tussen de zitbotjes bepalen zodat je een passend zadel krijgt aangemeten. De fietsersbond raadt de zachte gelzadels af voor lange tochten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hetal carrousel demonteren

Siematic keuken lade eruit halen

Plintklem ikea