Gesneden voeg
Als je van een afstand recht op het metselwerk kijkt, zie je niet snel verschil tussen een geknipte en een gesneden voeg , waardoor ze vaak. De snijvoeg, ook wel een gesneden voeg genoem lijkt sterk op de knipvoeg. Deze manier van voegen oogt erg strak en straalt preciezie uit. De snijvoeg of gesneden voeg was erg populair bij de architecten uit de 19e eeuw.
Het verschil met de knipvoeg is dat de gesneden voeg niet uitsteekt. De uitvoering van dit type voegwerk is gelijk aan de knipvoeg maar is samengesteld uit een traditionele voegmortel Bij het metselwerk van de panden uit de 19e eeuw werd metselmortel van kalk gebruikt voor het voegen.
Spring naar Gesneden voeg - Het aanbrengen van een gesneden voeg is een echt ambacht dat al vele jaren lang door vaklieden wordt uitgeoefend. Dit was het toppunt van vakmanschap. Een gesneden voeg werd na het uitkrabben van de voegen apart aangebracht met een speciaal hiervoor samengestelde . De voeg wordt met een speciale mortel gezet en zit buiten het het zichtvlak van de steen.
Daarnaast zijn er een aantal speciale voegen die vooral bij monumenten worden gekozen. De knipvoeg wordt gesneden met een . Nadat de metselaar de muren van een gebouw op hoogte heeft, dat wil zeggen klaar is met metselen, inclusief het uitkrabben van de voegen , komt de voeger. Knipvoegen lijken op snijvoegen maar het verschil tussen deze twee voegen is, dat de knipvoeg buiten het gevelvlak uitsteekt en de snijvoeg ligt gelijk met het gevelvlak. Helaas zijn de knipvoegen die .
De geknipte voeg is te zien als een gesneden voeg die buiten het metselwerk steekt. Oorspronkelijk werden de voegen afgewerkt door de mortel waarmee gemetseld wer plat uit te strijken en daarna eventueel nog af te werken met een dagstreep. Later werd de voeg verdiept gemetseld en daarna volgde het afvoegen met speciale voegspecie, die fijner samengesteld was.
Wij vertellen je over 7x voegen , elke voeg is anders. Een voeg is een voeg , toch? Het is dus niet alleen het aanbrengen van metselspecie tussen stenen.
De manier waarop er gevoegd wordt kan dus bepalend zijn voor het aanzicht van jouw woning. Geef dus ook de voeg net zoveel aandacht als bij . Een knipvoeg steekt een beetje uit buiten de muur. Hierna wordt de knipvoeg afgesneden zodat het voegwerk een sierlijke vorm krijgt. Dit zorgt ervoor dat eventuele onregelmatigheden in de gevel worden strak getrokken na het metselen. De snijvoeg is een ambachtelijke voeg en wordt vaak bij monumentale gevels toegepast.
Bij het vervangen van bestaand voegwerk worden de kosten sterk bepaald door het formaat van de metselstenen en de toegepaste voeg. Als voorbeeld de richtprijzen voor een platvolle en gesneden voeg bij metselwerk in Amstelformaat en Waalformaat metselstenen. Vanaf de zeventiende en met name in de achttiende eeuw werd voor representatieve gevels een gesneden voeg toegepast.
Deze symboliseerde het toppunt van vakmanschap. De voeg ligt gelijk met de bakstenen en steekt niet voor het geveloppervlak uit. Met een voegspijker wordt langs een rij (liniaal) de uitspringende voeg rechtgemaakt.
Er blijft een plat bandje over dat een strak resultaat aan de gevel geeft.
Onregelmatigheden van de gebruikte gevelsteen zijn niet op te merken. Vaak komt deze enkel voor bij specifieke renovatie- en restauratiewerken. Geknipte of gesneden voeg. Deze voeg vraagt heel wat vakmanschap!
Bij de knipvoeg steekt het voegwerk iets voor het metselwerk uit. De samenstelling van de voegmortel bij een knipvoeg is vetter zodat de voegspecie kan worden ingezet tot deze ruim voor de steen uitkomt. De restauratie voeger kiest vervolgens het juiste tijdstip om het voegwerk af te werken. Gedetailleerde omschrijving: Ik zoek een voeger die zonder smetten een mooie gesneden voeg wil maken met geschikte specie.
Tevens heb ik voor boven de ramen en bij de voordeur meter spiraalanker liggen met bevestigings materiaal. Om een idee te geven, het raam is ca. Hierdoor vormt voeg - en metselmortel één geheel, wat de voeg een grote duurzaamheid verschaft.
In Nederland ontstond in de zeventiende en achttiende eeuw de gewoonte om de voegen uit te krabben en daarna af te voegen. Zo ontstonden meerdere typen ambachtelijk voegwerk, zoals gesneden of geknipte voegen.
Reacties
Een reactie posten